Monday, September 28, 2009

Το τέλος των derby


Ως φίλαθλο ον αυτής της ρημάδας χώρας, και δη οπαδός της πράσινης πλευράς των πραγμάτων, έδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τελευταία ματς του πρωταθλήματος. Και πήρα τα αρχίδια μου, big time. Κάτσε να ακούσεις τι γίνεται λοιπόν.

Σωτήριον έτος 2009, ο γαύρος, αποδεκατισμένος του κερατά και με τον υπέρτατο μαρμαρά Βασίλη Τοροσίδη στο "10" (10 λέγεται η θέση πίσω από τον επιθετικό, το επιτελικό χαφ ας πούμε), παίζει στην Τούμπα με τον Μπάοκ, περσινή έκπληξη του πρωταθλήματος και τα ρέστα δικά του. Περνάει 1-2, χ-α-λλλλ-α-ρ-ά. Για ποιο λόγο; Ξαφνικά και εν μία νυκτί ο γαύρος έγινε Ρεάλ, λόγω μπακαλόγατου στον πάγκο; Όχι βέβαια, πάμε και παρακάτω.

Ίδιο σωτήριον έτος, ο ίδιος γαύρος, με τον ίδιο μαρμαρά δεκάρι, παίζει εκτός με την Αεκάρα, που ως γνωστόν έχει παλικάρια που σπάνε τα δοκάρια-ποτέ δεν κατάλαβα τι το τιμητικό έχει αυτό και πρέπει να το κάνεις και ύμνο, συνήθως αμα σπας τα δοκάρια είσαι ή γκαντέμης ή άστοχος του κερατά. Περνάει με το ίδιο σκορ, όχι τόσο χαλαρά αλλά αρκούντως χαλαρά. Ο προαναφερθείς μαρμαράς βάζει δύο (2) γκολ. Για ποιο λόγο; Πειραιώτικη μαγκιά και τέτοια παραμυθάκια για κόκκινα παιδάκια; Όχι βέβαια, να και το παρακάτω.

Το παρακάτω έχει να κάνει με το τέλος μιας εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τέλος που έχει έρθει πολλά χρόνια αλλά αρνούμαστε ακόμα να το συνειδητοποιήσουμε κύριοι. Το τέλος των derby. Κάποτε το να παίζεις στην Τούμπα ήταν το εκτός-φόβητρο της λίγκας, το παιχνίδι με την ΑΕΚ στην -τότε- Φιλαδέλφεια έκρινε τίτλο, τα παιχνίδια με τον Άρη ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Και τώρα; Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Άρη στο ρελαντί, παίζοντας -sorry κιόλας- τον πεούτσο του, κι ο Ολυμπιακός, ερείπιο που δεν μπορεί να πάρει την Καβάλα εντός, περνάει αέρα-πατέρα από ό,τι έδρα να 'ναι. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα ματς ΔΕΝ διαφέρουν από το ματς με την Καβάλα. Το πρωτάθλημα είναι τριών ταχυτήτων, ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, υποβιβασμός και όλοι οι ενδιάμεσοι στην ίδια μοίρα. Χωρίς για αυτό να φταίνε οι δύο μεγάλοι σύλλογοι φυσικά. Κάνουν τα κουμάντα τους, το budget τους και απλά οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ακολουθήσουν, οικονομικά και κατα συνέπεια αγωνιστικά. Είναι μάλλον στο χέρι των εκάστοτε διοικήσεων αυτών των ομάδων, το πρόβλημα είναι ο κόσμος τους.

Αχ αυτός ο κόσμος τους. Αυτοί οι δόλιοι ΑΕΚτζήδες που τους πιπιλάνε οι εφημερίδες το μυαλό ότι είναι γεννημένοι πρωταθλητές κι ότι φταίει ο θεσμός των playoff (μεγάλη μαλακία αλλά ας μην το πιάσουμε τώρα). Κι αυτοί οι τρισχειρότεροι ΠΑΟΚτζήδες που ονειρεύονται πως είναι μεγάλη ομάδα. Λοιπόν ας ξυπνήσουμε όλοι. Δεν είναι ντροπή να έχεις χαμηλότερους στόχους αν τα φόντα σου είναι για κάτι λιγότερο. Κι η Νάπολι είναι ιστορική ομάδα, αλλά δεν περιμένουν οι φίλαθλοι της να χτυπάει τις Ίντερ, Γιούβε και Μίλαν. Κι η Έβερτον το ίδιο. Οι λίγκες με τα εφτά και τα οχτώ derby ανήκουν μόνο στη Λατινική Αμερική πλέον, είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Τουλάχιστον σε κάποιες πιο πολιτισμένες ποδοσφαιρικά χώρες, υπάρχουν ομάδες που κάνουν την έκπληξη για αρκετές σεζόν στη σειρά. Σε κάποιες άλλες πέφτουν λεφτά σε πιο μικρές ομάδες και γίνεται λίγο τζέρτζελο. Σε αυτή τη γωνιά του κόσμου όμως, μηδέν εις το πηλίκιο (όπως είπε σε ανύποπτη στιγμή και ο αυριανός πρωθυπουργός).

Εγώ σαν Παναθηναϊκός, προτιμώ να έχω έναν μόνο ανταγωνιστή για το πρωτάθλημα. Δεν είμαι άλλωστε τόσο αφελής να πιστεύω ότι αν ανέβουν οι υπόλοιπες ομάδες, θα ανέβει το επίπεδο-αυτά είναι αστεία πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα. Λες και όταν έπαιρναν πρωταθλήματα οι δικέφαλοι (τα αρχαία χρόνια λέμε τώρα), ήμασταν Ευρώπη μη χέσω. Απλά διαβάζω κάτι χαρουμενιές στις σχετικές εφημερίδες, ακούω κάτι άλλες ομορφιές από τους σχετικούς οπαδούς, και απορώ: Βλέπετε άλλα ματς τόσα χρόνια; Γιατί συνεχίζετε να τα αποκαλείτε derby; Υποτίθεται ότι derby λέγεται το ματς όπου παίζουν δύο κορυφαίες ομάδες, γι'αυτό και βλέπεις και την καλύτερη μπάλα. Έχετε δει καλή μπάλα σε πάνω από πέντε (5) "derby" τα τελευταία δέκα χρόνια; Αντιθέτως, έχετε δει καθόλου ισπανικά clasico, ή ιταλικά, ή αγγλικά; Για κάντε τις συγκρίσεις. Και προσέχετε τι λέτε, γιατί δεν τρώμε όλοι άχυρα.


7 comments:

Puppet_Master said...

parolo pou vlepw ola ta mats tou pao.
bala den exw dei akoma.to idio pistevw isxiei k gia to gavro.
pane oloi tsoukou tsoukou na paroune to matsaki gti einai skliri h kritiki ise ti epathe o timourakos me ena xinari.vale loipon karagounh mesa na skavei thn balitsa bas k bei h bala sto plexto.

The Motorcycle boy said...

Τώρα μιλάς ωραία! Και έχεις απόλυτο δίκιο περί των δύο στο ελληνικό πρωτάθλημα -θυμάσαι εκείνη την καραμέλα οτι "τα ντέρμπι δεν δίνουν τίτλο"; Που τα κερδίσατε κάποια χρονιά πήρατε όλους κι όλους 12 βαθμούς και τους χάσατε από κάτι ανύπαρκτους της ζώνης του υποβιβασμού; Έτσι πάει και είναι όπως το είπες. Θυμάσαι τα Παόκια που μας κέρδισαν μια φορά στον Πειραιά και μετά δεν σταύρωσαν διπλό για όλο το υπόλοιπο πρωτάθλημα; Εξ ου και το τότε σύνθημα "καλώς τα τα παιδιά, που πήρανε διπλό μόνο στον Πειραιά"!
Σαφώς και τώρα έχουν ανοίξει οι δυναμικότητες, είμαστε εμείς εσείς κι από κάτω όλοι οι υπόλοιποι -τι φταίμε δηλαδή που δε δίνουν λεφτά εκείνοι; Ας πούμε, αυτή την εποχή η Ξάνθη έχει καλύτερο φορ από τον Πάοκ και ίσως και την Άεκ, τον Βερπακόφσκις -πως θα πάνε αυτές οι ομάδες να την πάρουν στο χαλαρό;

Και το δίκιο σου βουνό περί Τόρο, αν φτάσαμε να μας ξελασπώνει αυτό το κατσίκι χέσε μέσα! Φαντάσου την κατάντια μας και την κατάντια των ομάδων που φάγανε γκολ απ΄αυτόν!

Περί ντέρμπι -εδώ στην Ελλάδα την ξεχειλώσαμε κι αυτή την έννοια, όπως όλα! Ντέρμπι υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ σε κάθε χώρα. Στην Αγγλία είναι οι αγώνες μεταξύ Λίβερπουλ και δεν θυμάμαι ποιας άλλης. Στην Ισπανία είναι το Ρεάλ -Μπάρτσα, το λεγόμενο "ελ κλάσσικο". Δεν γίνεται να υπάρχουν 5 "ελ κλάσσικα"! Εδώ μόνο, όταν παίζουν ομάδες παρόμοιας δυναμικής το λέμε ντέρμπι -παίζει ο Πανιώνιος με τον Ηρακλή, ντέρμπι!
Το μόνο ελληνικό ντέρμπι είναι το μεταξύ μας, αλλά χώθηκαν τα κομπλέξια τα Παόκια να λένε έτσι και το δικό τους με τον Άρη κι από εκεί χάλασε το πράγμα.

Και τέλος αυτά με την ενδυνάμωση όλων των ομάδων για το καλό του επιπέδου του ποδοσφαίρου να πάνε να τα πούνε σε τίποτα Μπαμπουίνους. Δεν είδα να παθαίνει καμιά ζημιά η Πόρτο που απέχει χιλιόμετρα από τη δεύτερη Μπενφίκα, ούτε η Ρόζεμπεργκ ας πούμε, τόσα χρόνια!
Από την άλλη, πήγε ο Αμπράμοβιτς, έχωσε τα πακέτα και πήρε την Καλλιθέα της Αγγλίας, την Τσέλσι, και την ανέβασε στο θεό -που σημαίνει, ας ρίξουν και κάνα φράγκο οι πρόεδροι! Κι αν όχι για παίκτες, έστω για ακαδημίες! Τι περιμένουν; Να τους χαρίζει παίχτες ο Κόκαλλης κι ο Πατέρας;

Υ.Γ.: Πάντως, ας είναι καλά ο Τεν Κάτε, σας έχουμε ακόμα από κοντά και μπορεί να το πάρουμε το φετινό. Με κανονικό προπονητή και την ομάδα που έχετε δεν θα είχαμε ελπίδα. Κι ο Ζίκο μη νομίζεις -δεν είναι λίγος. Η ομάδα μου είναι λίγη.

Mr.Fixit said...

Parapanw apo ena derby mono h Latinikh Amerikh exei-vasika h Argentinh kai h Vrazilia. Ki auto giati h dynamikothta twn omadwn allazei toso dramatika ka8e sezon, wste anti gia "2 aiwnious" pou leme emeis, sthn Argentinh exoun 5-entaksei, to River-Boca einai yperanw olwn men, alla Indepediente kai Racing den einai AEK kai PAOK, gamane ksera edw kai polla polla xronia, kai me titlous (oxi efhmeridwn).

Sth de Vrazilia, ka8e geitonia exei 5 paiktarades, de 8a exei ka8e omada? To ela kai na deis ginetai. Nomizw oti einai h xwra pou DEN exei clasico, den mporeis na ksexwriseis kapoio. Flamengo-Fluminense, Flamengo-Vasco, Palmeiras-Corinthians, Internacional-Sao Paulo, to ela kai na deis ginetai. To ela GIA na deis mallon.

Apla edw pou ypoleipomaste mpalas, exoume anagkh th fanatila pou vgazei h ennoia tou derby gia na kopsoume eisithriakia. Maurh mas moira oi variomoiroi.

The Motorcycle boy said...

Όχι, δεν με κατάλαβες! Σε κάθε χώρα υπάρχει ΕΝΑ μόνο ντέρμπι το οποίο αφορά δυο, διαχρονικά, αντίπαλους πόλους. Η εκάστοτε δυναμική της ομάδας δεν επηρεάζει το θέμα αυτό.
Έτσι, ακόμα κι αν πέσει κατηγορία η Ρεάλ (μακάρι παναγίτσαμ!) το "κλάσσικο" θα παραμείνει Ρεάλ-Μπάρτσα.

Κι ακόμα και τις εποχές που ήμασταν με το ζόρι στην οχτάδα κι έπαιρνε πρωτάθλημα η Λάρισσα, το ντέρμπι ήταν ΠΑΟ-ΟΣΦΠ και όχι π.χ. ΑΕΛ-ΑΕΚ.

Αργεντινή δεν παρακολουθώ, αλλά σχετικά με Βραζιλία που βλέπω από πιτσιρικάς, το ντέρμπι είναι ένα: Φλα-Φλου! Ακόμα κι όταν μεσουρανούσε η Βάσκο και η Σάντος, πάλι Φλαμένγκο -Φλουμινένζε ήταν το ντέρμπι.

Είναι άλλο πράγμα τα παιχνίδια μεταξύ των εκάστοτε ισχυρότερων ομάδων -που συγκεντρώνουν και το περισσότερο ενδιαφέρον.

Κι επίσης είναι διαφορετική υπόθεση (αλλά και πάλι όχι ντέρμπι) τα παιχνίδια μεταξύ ομάδων της ίδιας περιοχής. Έβερτον -Άρσεναλ, ας πούμε. Σίτι-Γιουνάιτεντ, ή Ρεάλ-Ατλέτικο. Ή για Ελλάδα ΠΑΟ-ΑΕΚ, Άρης-ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ-Προοδευτική. Εκεί υπάρχει και ο μεγαλύτερος φανατισμός από τους πραγματικά άρρωστους οπαδούς (κάποιοι τα ονομάζουν "τοπικά ντέρμπι" ηλιθιωδώς). Και για να σου δείξω το μέγεθος του φανατισμού, θα σου πω οτι ο Γεωργάτος (κλασσικός ψυχάκιας γάβρος) όσο ήταν στην Ίντερ έλεγε οτι δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει, να σκοράρει με τον Ολυμπιακό μέσα στη Νίκαια και να πανηγυρίσει στα κάγκελα της Προοδευτικής! Τέτοια σχιζοφρένεια!

Ο όρος "ντέρμπι" ήρθε νομίζω στο ποδόσφαιρο από τις ιπποδρομίες. Έτσι λεγόταν η περιοχή που γινόταν η ιστορικότερη ιπποδρομία της Αγγλίας, όπου η βασιλική οικογένεια ξεκαθάριζε τους λογαριασμούς της με την οικογένεια που διεκδικούσε το στέμμα.

Mr.Fixit said...

Symfwnw apolytws apo th skopia pou to les, nai, ENA derby paizei se ka8e xwra. Sth Vrazilia omws, den eimai ka8olou sigouros poia einai h deuterh megalh, meta th Flamengo, se ari8mo opadwn. Endexomenws h Fluminense, giauto kai h istorikothta tou Fla-Flu. Se kati sxetika documentaries omws 8ymamai tous Flamengous na miloun me megalytero misos gia th Vasco, kai oxi gia th Flu. Abyssos h psyxh ths xwras tou Romario...

The Motorcycle boy said...

Καλά κι εγώ ως γάβρος τους Παοκτζήδες μισώ περισσότερο, αλλά το ντέρμπι μου παραμένει με σας.

Υ.Γ.: Χρειάζεται κοινωνικός ανθρωπολόγος με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο για να μας εξηγήσει από τι καθορίζονται τα ντέρμπι πάντως. Γιατί, ας πούμε, επικράτησε η κόντρα Καταλανών αναρχικών -Ισπανών φασιστών και το ντέρμπι Μπάρτσα -Ρεάλ και όχι η κόντρα Βάσκων εθνικιστών με Ισπανούς κατακτητές (Ατλέτικο -Ρεάλ) ξέρω ΄γω... Άβυσσος η μπάλα γενικώς, γι΄αυτό μας αρέσει να τσαλαβουτάμε εκεί μέσα.

Anonymous said...

Προφανώς όταν τα γραφες αυτά δεν είχατε στήσει το ματς με τον Πανιώνιο και μετά με τον αστέρα όπως επίσης δεν είχατε βάλει το Σπαθάκι σας να σφυρίξει στο χαριλάου για να εξασφαλίσετε το πολυπόθητο πρωτάθλημα.

ΠΙΣΤΕΨΕ ΦΙΛΑΡΑΚΙ
1ον ΘΑ ΑΗΔΙΑΖΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
2ον ΘΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΔΥΟ "ΜΕΓΑΛΕΣ" ΟΜΑΔΕΣ (ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ) ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. ΝΤΕΡΜΠΥ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ.